donderdag 2 april 2015

Tips van de bakker.


Wat een feest was het gisteren om bij bakker Jan uit Maasdam voor een middag in de leer te zijn.
Tijdens een broodbak Workshop veel geleerd over het bakkersvak. Het is enorm jammer dat jullie niet even mee konden ruiken in de bakkersruimte…… Van Jan geleerd hoe je een Paasbrood kunt maken. Eerst natuurlijk alle ingrediĆ«nten mengen en met de hand kneden.

Het is te veel omvattend om alle info met jullie te delen, maar ik kan uiteraard wel wat tips van de bakker opsommen.

Tips van de bakker:

  • Als je een gevuld brood wilt maken, zorg dan dat de verhouding van de vulling 120% tov je brood ingrediĆ«nten is zoals meel, gist en zout.
  • Bij gebruik van rozijnen, deze niet wellen maar in water 30 minuten spoelen.
  • Als je het deeg met de hand kneed zul je dit minimaal 15 minuten moeten doen zodat het deeg mooi soepel wordt.
  • Je kunt op een makkelijke manier testen of je deeg goed genoeg is gekneed door een klein stukje eraf te halen en eraan te trekken. Zodra dit elastisch aanvoelt is het deeg goed genoeg.
  • Bij het invetten van bakblikken wordt vaak een spuitbus gebruikt. Advies is om dit niet te doen en roomboter te gebruiken. Die geeft namelijk een lekkere smaak af aan je brood.
  • Het is voor menigeen lastig om het brood goed gaar te krijgen. Zet de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 170 graden en bak het brood in 30 minuten gaar.
Ik vond het erg leuk om in het kleine bakkersmuseum van Jan een middag de kleine kneepjes van het broodbakken te leren. Meer info kun je opvragen bij de molenaar van Maasdam, email adres is ab.mayke@planet.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten