woensdag 17 oktober 2012

Merel & Mos en route, culinair.

Schotland is natuurlijk bekend om zijn Pies, Whiskey en Haggis. De eerste twee hebben wij meerdere malen mogen nuttigen... Tijdens onze reis een aantal distilleries bezocht. Indrukwekkend om een kijkje te kunnen nemen in befaamde Whiskey huizen. Apart idee dat jou fles ook werkelijk op die plek wordt gefabriceerd. Uiteraard sloten we elk bezoek met een proeverij af. Kortom na twee weken was onze auto gevuld met diverse smaken. Maar ook veel attributen die ik voor Merel & Mos had aangeschaft, waaronder theemutsen, High tea recepten en zo meer.
Pies zijn overigens erg leuk om te maken, bovendien kun je ze met allerlei ingredienten vullen, zoals kip, lamsvlees, rundvlees of vis. Voor goede recepten check The Hairy Bikers, twee bekende koks die veel op lokatie koken en in heel Engeland recepten ophalen bij de plaatselijke bevolking. Dit zijn trouwens pies zonder "dakje" de meeste worden afgedekt met deeg zodanig dat het de vulling afsluit en prachtig gedecoreerd met bijvoorbeeld bladmotief of bloemen.
Whiskey is niet alleen heerlijk om te drinken maar wordt ook in menig recept gebruikt. Ook prima te verwerken in chutneys. Er zijn meerdere manieren om whiskey te drinken, met een druppel water en geen ijs, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Prachtig recept van the Hairy Bikers is trouwens geflambeerde langoustines met whiskey. Het recept: benodigdheden voor 4 tot 6 personen: 1 kg langoustines 25 gr ongezouten boter 1 eetlepes olijf olie 2 theelepels malt whiskey 2 eetlepels creme fraiche 1 theelepel grof gesneden peterselie De langoustines blancheer je 2 min in kokend water, daarna houd je ze kort in koud water voordat je ze pelt. Verwarm de boter en de olijfolie in een grote pan met een dikke bodem en voeg daarbij de langoustines voor ongeveer 3 min. Voeg dan de whiskey daarbij en flambeer voor ongeveer 1 min. Daarna voeg je de peterselie en de creme fraiche erbij. Alpro is een goede vervanger van de creme fraiche. Als bijgerecht kun je gebakken aardappeltjes serveren. Tijdens het bakken van de aardappeltjes is het lekker om een mix van een ei, 1 theelepel dille (liefst vers), olijfolie en de sap van een halve citroen toe te voegen. Dit recept is afkomstig uit: Food Tour Of Britain, the Hairy Bikers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten